Förbetalda GSM-kort
SIM-kort utan normalt abonnemang

 
 

Med Förbetalt kort (PrePaid card) menar man, normal sett, ett GSM-kort som man köper likt ett vanligt telefonkort och ringer tills pengarna är slut. Den stora skillnaden är dock att med GSM-korten får man också ett telefonnummer där man man ta emot samtal.

Förbetalda kort har funnits sedan november 1994. Dessa dök först upp hos den tyska operatören D1 under namnet D1-Club, senare också hos den schweiziska operatören Natel, "Easy" heter det kortet. Dessa kort blev aldrig någon riktig succé eftersom de var mycket dyra och riktade sig först och främst till affärsmän på tillfälligt besök i landet. Den faktiska kostnaden låg på över 20 SEK/min. De var dessutom av "engångstyp" dvs de kunde inte laddas upp.

I september 1995 började den portugiska operatören TMN sälja ett förbetalt GSM-kort kallat Mimo, som var det första återuppladdningsbara GSM SIM-kortet på GSM-marknaden.

I januari 1996 släppte den italienska operatören TIM sitt första laddningsbara kort, kallat "Ready to Go"

På en telekommässa i Milano i september 1996 visade den statliga italienska operatören TIM upp ett förbetalt kort som kom att bli starten på en mycken snabb spridning av förbetalda kort. Det blev en enorm succé, mycket större än man kunnat ana. Under de tre första månaderna såldes cirka 600.000 kort i Italien. Detta SIM-kort går att använda i alla gamla och nya GSM-apparater. I Italien subventioner inte operatörerna GSM-apparaterna som de svenska operatörerna gör. De förbetalda korten marknadsfördes på två olika sätt, dels kortet separat under namnet "TIM Card" och dels i ett paket, under namnet TIMMY, bestående av ett TIM Card och en telefon, Motorola eller Ericsson. TIM fick pris av GSM-organisationen MoU (Memorandum of Understanding) för 1997 års bästa produkt.

Cirka sju månader senare hade TIMs konkurrent Omnitel lyckats ta fram en liknande produkt, "Omnitel Ricaricabile". Detta kort fungerade dock bara i telefoner med vissa GSM Fas 2 funktioner. Det fanns alltså endast ett fåtal telefoner på den italienska marknaden där dessa kort fungerade. Dessutom fick endast personer och företag skrivna i landet köpa dessa kort. Denna restriktion togs dock bort 25 juni 1997. Ett verkligt genombrott på GSM-marknaden var introduktionen av kortet "Valore Ricaricabile" i oktober 1997. Det inkluderade internationell roaming i dess fullständiga mening, sedan 16 december 1997. Kostnaderna för roaming-samtal drogs direkt från ett kreditkort som va registrerat på ägaren av kortet "Valore Ricaricabile". Det drogs alltså inget från GSM kortets tillgodahavande vid roaming.

Den belgiska operatören Mobistar introducerade också ett kort kallat "Tempo Card". Redan från starten blev det en succé. Detta kort ersattes med två, nämligen "Tempo Classic" och "Tempo Freetime". Skillnaden mellan de två korten var avgifterna. Den andra belgiska operatören Proximus har också ett kort kallat "Pay&Go.

Som en direkt följd av de italienska och belgiska kortens stora succé introducerade det statsägda franska France Telecom ett "TIM Card-liknande" kort "Mobicarte" den 19 mars 1997. Detta kunde köpas helt fritt i butikerna. Franska säkerhetstjänsten hade dock synpunkter på att det fick finnas oregistrerade telefonabonnemang. De skulle missbrukas av terrorister och andra kriminella, sas det. Numera måste man visa godkänd legitimation och fylla i personuppgifter när man köper ett Mobicarte. SFR har också ett liknande kort kallat "Entrée Libre".

Även Förenade Arabemiratets operatör Etisalat säljer ett förbetalt kort under namnet "Speak Easy".

Spanien har också sällat sig till skaran av länder där det erbjuds sådana kort. Det ena heter "Activa" från MoviStar och har blivit mycket populärt även bland spanienturister eftersom det tillåter samtal till utlandet. Den andra operatören Vodafone har två kort, "Continua" och "Ahorro Tiempo Libre"

I grannlandet Portugal finns också två förbetalda kort, från operatören TMN kommer "Cartao Mimo" och från Telecel kommer "Vitamina".

I Sverige finns för tillfället (april 2006) många operatörer med förbetalda kort till försäljning. Den 21 mars 1997 lanserade Comviq sitt kort under namnet Comviq "Kontant". Det är nästan en exakt kopia av TIM Card med någon detalj lånad av Libero Ricaricabile. Comviq har haft stora inkörningsproblem. Programvaran som Comviq använde sig av var inte helt färdig när fösäljningen satte igång. Dessa barnsjukdomar tycks vara historia nu. Kortet har, liksom i Italien, blivit en stor succé. Redan den första vecka såldes (enl Comviq) över 20 000 kort. Comviq har senare infört möjlighet till utlandet. Vodafone släppte sitt "Easy" förbetalda kort den 24 nov 1997. Nu finns också Vodafone PrePaid. Telia har ett förbetalt kort nu också, "Refill". Det lanserades sensommaren 1998. Detta kort fungerar i stort sett likadant som de övriga två svenska korten.

Den danska tidningen Jyllandsposten hade den 5 januari 1998 en artikel med en intervju med den danska nätoperatören Sonofons styrelseordförande Jörgen Lindegaard. I artikeln avslöjades att Sonofon skulle lansera ett förbetalt kort av samma typ som TIM Card den 19 januari 1998, men redan några dagar tidigare fanns de att tillgå i butikerna. Kortet heter "TALE TID". I augusti 1998 introducerade GSM1800 operatören Telia DK sitt "Telia Cash". I oktober 1998 utökades utbudet på den danska marknaden med två ytterligare kort, nämligen "MobilTid" från TeleDanmark samt "Mayday" från Mobilix, numera Orange, som köpts upp av Telia coh upphört som eget nät.

I Norge har bägge GSM-operatörerna Telenor Mobil och NetCom introducerat var sitt förbetalt kort. Telenors heter "RingKontant", NetComs heter "Kontant". De följer båda TIM Cards koncept.

Först på den östeuropeiska marknaden blev den litauiska GSM-operatören Bite med sitt kort "Labas". Under sommaren 1998 kom den andra litauiska operatören Omnitel med sitt "EXTRA" kort. Idag finns också ett Tele2 Pildyk.

Den 17 febr 1998 lanserade den estniska operatören Q GSM, numera Tele2, sitt kort, kallat "Konekaart", numera "Smart". En i det närmaste exakt kopia av detta kort lanserades senare av EMT under namnet "Simpel".

Även den lettiska operatören Baltcom GSM, numera Tele2, kom sommaren 1998 med sitt förbetalda "Confidential" kort. Ungefär ett halvår senare kom de ut med ett snarlikt kort kallat "Zelta Zivtina".

På den tyska marknade annonserade GSM1800-operatören E-Plus ett förbetalt kort, kallat "Free and Easy", på CeBit-mässan i mars 1997, men det kom inte ut på marknaden förrän i juli samma år. D2 har annonserat ett kort kallat "CallYa" som introducerades 1 oktober 1997. Det finns också ett kort från D1, numera T-mobile som heter Telly D1 Xtra och som i Tyskland ofta refereras till som ett förbetalt kort, men det är det inte. Det är ett vanligt abonnemang för vilket man betalar en månadsavgift i förskott. Denna typ av abonnemang introducerades på GSM-marknaden 1994 av svenska Telia. På CeBit-mässan i mars 1998 introducerade äntligen operatören D1 ett äkta förbetalt kort kallat "Xtra". Det senaste tillskottet på den tyska markanden VIAG Interkom, numera O2, har ett liknande kort kallat "Loop".

I september 1997 introducerade i Österrikiska Mobilkom, som inlett ett nära samarbete med italienska TIM, ett kort av TIM Card-typ under namnet "B-free". Inte långt därefter, i mitten av oktober, kom operatören max.mobil. med sitt "klax.max.". Från operatören One har kommit ett "Take One" kort.

I grannlandet Ungern finns sedan 14 december 1997 ett kort från Westel som heter "DOMINO" och ett från Pannon GSM som heter "Praktikum"

Rumänien har numera också två operatörer med kort av denna typ. Operatören Dialog har sitt "Alo" och operatören Connex har sitt "Connex Go".

I Tjeckien finns det också tre förbetalda kort. Paegas har "Twist" kortet, EuroTel har "Go" kortet. Oskar har kortet OsKarta.

I Storbrittanien har GSM1800-operatören One2one börjat sälja ett kort, kallat "Up 2 You". Även detta liknar TIM card. Det kan dessutom fyllas på med hjälp av kreditkort över ett speciellt telefonnummer. Även Orange säljer ett kort, kallat "Just Talk".

Eircell från Irland har infört ett förbetalt kort, "Ready to go".

Den grekiska operatören Telestet, ägt av det italienska STET, säljer också ett förbetalt kort kallat "B-free".

Den nederländska GSM-operatören Libertel har också ett förbetalt kort på gång, kallat "Izi". Den andre GSM900 operatören PTT-Telecom har två kort också, som heter "Hi" och "Chip". En av de senaste aktörerna på den nederländska GSM-marknaden Telfort har också börjat sälja ett förbetalt GSM SIM-kort, som heter "Pak&Bel". Ben har också börjat sälja ett förbetalt GSM SIM-kort, som heter "Ben Vrij".

I Sydafrika finns också ett sådant kort som heter "Vodago" från Vodacom.

Den australiska GSM-marknaden har nu fyra förbetalda kort. De är Telstra Mobiles kort "ZIP" , "Express" från Optus samt "Standard Starter Pack" och "Business Starter Pack", som även innehåller telefoner, från Vodafone.

I Indien finns det rätt många GSM-operatörer. De är verksamma i olika delstater i Indien. De har nationell roaming mellan sig, men då inte för förbetalda GSM SIM-kort. Maxtouch, i Bombay, har ett kort kallat "Ace" och BPL Mobile har ett kallat "Instacard".

I Indonesien har Telkomsel ett förbetalt kort kallat "SimPati".

Förbetalda kort finns numera i ett ständigt ökat antal länder. Endast under de nio första månaderna 1998 kom 111 nya förbetalda GSM-kort. Gemensamt för alla dessa kort är att de alltid saknar möjligheter till roaming, dvs de går inte att använda i främmande nät. Det finns nu en hel del kort bl a Eurotels "GO Karta", Europolitans "Easy", Comviqs "Kontant", MoviStars "Activa", Eitilsats "Speak Easy", D2s "CallYa" samt många många andra, som går att ring i utlandet med, en del kort är fortfarande helt nationella. Fler kort öppnas ständigt för samtal till utlandet och roaming.

"Activa" från spanska MoviStar kan faktiskt också användas vid roaming i andra länder, men då endast på ett sätt som är icke-standard, ett slags callback. Läs den särskilda artikeln om internationell roaming med MoviStars "Activa". Det italienska kortet "Valore Ricaricabile" från Omnitel har en speciell lösning. Läs den särskilda artikeln om internationell roaming med Omnitels "Valore Ricaricabile". Även de österrikiska korten "B-Free" från Mobilkom och "klax.max." från max.mobil. har numera också roaming.

Under de senaste 4-5 åren har det varit en explosion av förbetalda kort på marknaden. Idag är det nästan omöjligt att hålla reda på alla varianter av förbetalda kort i nästan alla länder. De flesta förbetalda korten erbjuder mer finesser som t ex roaming och MMS.