Tre grekiska GSM SIM-kort
.
Panafon
à la Carte" ett förbetalt GSM900 SIM-kort. Den bästa lösning för besökare i Grekland.

Startpaketet kostar 9000GRD (ca 250SEK) och innehåller ett SIM-kort som är laddat med 6000GRD (ca 170SEK). Paketet innehåller även en bruksanvisning på grekiska, PIN- och PUK-koder. 

Kortet är giltigt i 6 månader efter aktivering/laddning.

Värdebevis finns för 6000GRD eller 12000GRD. 

Internationella samtal är möjliga, se prislistan nedan. Ta emot och sända SMS fungerar. Telefonsvararfunktions finns. 

Det kan mycket väl vara en lyckad lösning, för en besökare i Grekland, att köpa ett à la Carte card, om man förväntar sig att ta emot och ringa många samtal. 

Samtal till kundtjänst är gratis. Man talar grekiska och engelska.

Vi har testat kortet och det fungerar bra. Vi kan rekommendera det. När man ska ringa och samtalspotten börjar ta slut får man ett röstmeddelande, före uppkoppling, som informerar om hur lång tid man har på sig till just den destinationen man just ringt. Eftersom allt är på grekiska, kommer man troligtvis att behöva hjälp av butikspersonalen att aktivera, konfigurera och ladda upp kortet.

.
Telstet
"B-free" ett förbetalt GSM900 SIM-kort.

Startpaketen kostar 9000GRD (ca 250SEK) och innehåller ett SIM-kort laddat med 6000GRD (ca 170SEK). Paketen innehåller även en bruksanvisning på grekiska, PIN- och PUK-koder. Det finns tre olika varianter Morning, Afternoon och Classic. Morning och Afternoon ger lägre priser för inlandssamtal viss period under dagen.

Korten är giltiga i 6 månader efter aktivering och från 3 till 12 månader efter uppladdning. 

Värdebevis finns för 5000GRD, 10 000GRD eller 20 000GRD. Vid uppladdning förlängs giltighetstiden 3, 6 respektive 12 månader. MEN man kan också förkorta giltighetstiden!!! Här är ett exampel: 

Du köper ett kort och ringer mycker redan under den första veckan. Du har fortfarande ca 6 månader kvart och du behöver fylla på kortet. I detta fall kommer du att förlora de kvarvarande 6 månaderna och istället få de 3 månaderna vid en 5000GRD uppladdning. Du förlorar alltså 3 månader. Du straffas alltså för att du är en bra kund. Ett mycket underligt system!!! Priser anges ibland utan och ibland med moms och man vet aldrig vilket. Mycker förvirrande. 

Internationella samtal är möjliga, men samtalspriserna är helt okända, även för företagets kundtjänst!!! Sända och ta emot SMS är möjligt. 

Samtal till kundtjänst debiteras med normal samtalstaxa. Man talar grekiska och engelska. Man avkrävs först kortets telefonnummer samt namnet på den som är registrerad på kortet. När vi testade kortet fick vi inte ett enda svar när vi pratade med kundtjänst, inte ens priserna på utlandssamtal visste man!!! Men vi fick naturligtvis betala rejält för samtalen dit, ca 40SEK per samtal. När vi besökte kontoret i Aten kunde de, inte ens där, ge oss information om hur mycket utlandssamtal kostar!!! 

Vi har testat kortet och det är mer eller mindre en katastrof. Naturligtvis kan vi inte rekommendera det. Ljudet var dessutom betydligt sämre än hos de andra operatörerna. Det är svårt att förstå att Telestet, som ägs av italienska Stet, som även äger TIM i Italien och delvis Mobilkom i Österrike, kan acceptera en sådan låg kvalitet. TIM är ju en av de ledande inom orådet förbetalda GSM SIM-kort.

.
CosmOTE
CosmoKarta" Detta kort kan bara köpas tillsammans med en SIM-låst GSM1800-telefon. Men det finns butiker som är beredda på att dela på ett paket och sälja endast kortet.

Telefonpaketet kostar från 39000GRD (ca 1100SEK) till 89000GRD (ca 2500SEK) och innehåller en SIM-låst GSM1800-telefon och SIM-kort. 

Kortet är giltigt i 6 månader efter aktivering/laddning.

Internationella samtal är möjliga. Att ta emot SMS går, men inte att sända. Telefonsvararfunktion finns. 

Det är tveksamt om det kan vara lönande för en besökare i Grekland att köpa ett CosmoKarta telefonpaket. 

Samtal till kundtjänst är gratis. Man talar grekiska och engelska.

Vi har inte testat dessa paket.

Exempel på samtalskostnader
per minut i grekiska drachmer (svenska kr inom parantes)
Till:
Telestet
B-free Classic
Panafon
á la Carte
CosmOTE
CosmoKarta
Sända SMS
47 (1.32)
47 (1.32)
nej
Påfyllning av kortet
gratis
gratis
gratis
Kontroll av saldot
gratis
gratis
gratis
Kundtjänst, vardagar 07-19, lör 07-15, högtaxa
255 (7.15)
gratis
gratis
Kundtjänst, övrig tid, lågtaxa
192 (5.40)
gratis
gratis
Inlandssamtal, vardagar 07-19, lör 07-15, högtaxa
255 (7.15)
255 (7.15)
?
Inlandssamtal, övrig tid, lågtaxa
192 (5.40)
198 (5.55)
?
Samtal till Sverige, Norge, Finland
OKÄNT!!
364 (10.20)
?
Samtal till Tyskland, Polen, Österrike
OKÄNT!!
364 (10.20)
?
.