Ett sofistikerat förbetalt GSM kort.

MoviStar Activa

MoviStar, den spanska GSM operatören, har kort kallat Activa.

Activa-paketet

Man köper ett paket med ett SIM-kort, en omfattande spansk bruksanvisning med täckningskarta. Man skriver inte något avtal eller behöver visa något ID-kort när man köper ett. Den ingående samtalspotten förfaller nio månader efter första uppkopplingen eller den senaste laddningen av kortet. Efter detta har man ytterligare tre månader att ta emot samtal och ladda kortet igen. Om man inte laddar upp kortet förfaller det totalt och man måste köpa ett nytt kort (med nytt nummer).

Internationella samtal

Till skillnad från de flesta andra GSM-operatörers förbetalda kort, fungerar Activa även utomlands. Ta emot samtal utomlands kostar, som alltid när det gäller roaming. Kostnaden är densamma som om man ringer från Spanien till landet i fråga. Kortet kan användas i alla GSM-nät som MoviStar har roamingavtal med.

Man kan också ringa från andra länder (trots att det är dyrt). Men det är lite komplicerat. Man måste sända ett SMS över en speciell SMSC till numret man önskar nå. Det fungerar som ett slags callbacksystem. Telefonsvararfunktionen stängs av utomlands.

När man ringer från ett land till ett annat, betalar man "två samtal" t ex: Du ringer från Sverige till Italien. Du betalar då t ex 9EUR (S till E) plus 9EUR (E till I). Det finns en speciell prislista för att ringa från ett annat land till Spanien (dyrt!!).

Ladda kortet

Att ladda kortet kan göras portionsvis i Telefonica Moviles butiker eller t o m i bankautomater (man måste dock ha ett bankkort). När nästan hela saldot använts, får man automatiskt ett varnings-SMS. Att kolla samtalspotten kan göras antingen genom att ringa 333 eller genom att sända ett speciellt SMS genom den speciella SMSC till 333. Man får då ett SMS med uppgifter om kvarvarande pott.

Kortet fungerar mycket bra och vi kan rekommendera det.